Eu nu strivesc corola de minuni a lumii.

Eu nu strivesc Corola de minuni a lumii
                                                                                                de Lucian Blaga


Introducere:

  •          Modernismul este un curent în arta și literatura secolului al XX-lea, caracterizat prin negarea tradiției și prin impunerea unor formule de creație noi. În această acceptie modernismul preia în pântec curente artistice inovatoare precum: simbolismul, expresionalismul, dadaismul şi suprarealismul. Modernismul românesc se dezvoltă concomitent cu cel din plan european având ca punct de plecare revista “Sburătorul” scrisă de către Eugen Lovinescu. Acesta vede noul current literar “ca pe un principiu de progres pentru dezvoltarea liricii românești”.


Cuprins

  •           Poezia intitulată "Eu nu strivesc corola de minuni a lumii" ,scrisă de către Lucian Blaga, este o artă poetică modernă alături de poeziile “Testament” scrisă către Tudor Arghezi și “Joc secund”/ “Riga Crypto și Lapona Enigel” scrisă de către Ion Barbu.


  • Poezia deschide volumul de debut al poetului numit  "Poemele luminii" apărut in anul 1926 și are rol de manifest literar. Dacă Arghezi punea în centrul artei sale problema limbajului și a cuvintelor potrivite, Blaga accentuează raportul dintre poet și lume și raportul dintre poet și creație. 



  • În artă poetică scrisă de către Lucian Blaga, întâlnim două tipuri de cunoaștere (cea paradiziacă și cea luciferică).


  • Cunoașterea paradiziacă este o cunoaștere de tip rațional, care reduce misterul lumii prin intermediul logicii.


  •  În poezia “Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”, poetul optează pentru cunoașterea de tip luciferic care este bazată pe intuiţie, pe imaginație, stări interioare, putând fi echivalentă cu o cunoaștere de tip poetic.


  • Titlul poezie include metafora revelatorie "corola de minuni a lumii", metaforă care semnifică ideea cunoașterii lucifere. “Corola de minuni a lumii” reprezintă o imagine a perfecțiunii, a absolutului, prin ideea de cerc, de întreg, această sintagmă semnificând misterele universale ale lumii, iar rolul poetului este acela de a adâncii taina. 


  • Tema poeziei este reprezentată de atitudinea poetică în fața marilor taine ale Universului conform căreia cunoașterea lumii este posibilă numai prin iubire și printr-o comunicare afectivă totală.


  • Poezia este scrisă sub forma unei confesiuni lirice, în care poetul Lucian Blaga adoptă lirismul subiectiv subliniat de atitudinea poetică transmisă în mod direct prin mărcile  lingvistice ale subiectivitati precum formele verbale la persoana a I-a(" nu strivesc"," nu ucid"," sporesc"," iubesc") și formele pronominale la persoana a I-a precum pronumele personal " eu" care se repetă de cinci ori pe parcursul poeziei. 


  • Poezia este alcătuită din trei secvențe poetice, prima și ultima strofă aflandu-se într-o relație de simetrie față de cea de a doua strofă a poeziei care se află intr-o relație de opoziție față de cele două, deoarece amândouă descriu poziția poetului în legătură cu creația și misterul.


  • Prima secvență a poeziei( incipitul poeziei), reia titlul acesta aflându-se într-o relație de sens cu versurile care încheie artă poetică "Eu nu strivesc corola de minuni a lumii... Căci eu iubesc/ și flori și ochi si buze și morminte". Este de remarcat faptul că pronumele personal "eu" atrage atenția asupra ipostazei eului liric, care este un eu stihal, exacerbat. Această secvență oferă o definiție a creației, poezia însemnând pentru poetul Lucian Blaga intuirea în particular "eu nu strivesc" a universului, a misterului. Eul liric îşi alege drumul creației prin adjectivul pronominal " calea mea". Cele patru metafore simbol reprezintă: “florile”( viața, dar), “ochii”( contemplarea poetică a lumii, cunoașterea), “buzele”( iubirea), iar “mormintele”( moartea, eternitatea)


  • A doua secvență poetică se construiește pe baza unor relații de opoziție " eu-alții"," lumina mea- lumina altora", ca o antiteză între cele două tipuri de cunoaștere cea paradiziacă și respectiv cea luciferică.


  • Ultimele două versuri reprezintă finalul creației poetice( a treia secvență poetică) ce are rol conclusiv în care poetul reia imaginea corolei alcătuită din elementele misterului poetic " căci eu iubesc/ și flori și ochi și buze și morminte".


Incheiere

  •           În concluzie, concepţia despre poezia lui Blaga se circumscrie problematicii cunoasterii. La rândul ei, cunoaşterea este înţeleasă prin raportare la mister, pe două căi: descifrare (cunoaşterea paradiziacă) şi încifrare (cunoaşterea luciferică ). Rolul poetului este acela de a spori misterul prin creaţie. Arta  poetică “Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”, scrisă de catre Lucian Blaga aparţine modernismului printr-o serie de particularităţi de structură si de exprexivitate precum viziunea asupra lumii, intelectualizarea emoţiei, noutatea metaforei, tehnica poetică si înnoirile prozodice.




  • (Nu este neapărat să le scrieţi pe toate şi vă puteţi rezuma doar la un: “aparţine modernismului deoarece are toate particularităţile acestui curent literar precum... (şi puteţi da câteva exemple de mai sus)”  )

Vă mulțumesc și multă baftă la examenul de bacalaureat!!!

  • Un like, un share, o apreciere pe instagram, ar ajuta foarte mult la dezvoltarea acestui blog.

Vă mulțumim!

       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu