Riga Crypto și Lapona Enigel

Riga Crypto și Lapona Enigel
                                                                                                    de Ion Barbu


Introducere


  •           Modernismul este un curent literar în arta şi literatura secolului al XX-lea caracterizat prin negarea tradiției și prin impunerea unor formule de creație noi. În acastă accepţie acest curent literar preia în pântec curente artistice novatoare precum simbolismul, expresionismul, dadaismul și suprarealismul. În spațiul românesc curentul literar modernist se dezvoltă concomitent cu cel din plan european având ca punct de plecare revista  “Sburătorul scrisă de către Eugen Lovinescu. Acesta vede noul curent literar “ca pe un principiu de progres pentru dezvoltarea liricii românești”.


Cuprins

  •           Poezia intitulatăRiga Crypto și Lapona Enigeleste scrisă de către Ion Barbu și ce face parte din volumul "Joc secund" publicat în anul 1930. Autorul își subintitulează poezia baladă, aceasta făcând parte și din a doua etapă de creatie barbiană numită baladic-orientală. Poezia se realizează în viziunea modernă ca un amplu poem de cunoaștere, poem alegoric, fiind o poveste de iubire din lumea vegetală



  • Poemul este subsimabil modernismul interbelic prin intelectualizarea emoției, prin imaginarul poetic inedit și ambiguitate. Asemănarea cu un alt poem din patrimoniul literaturii române (“Luceafărulscris de Mihai Eminescu), este evidentă. Autorul însuși îşi intitulează opera un "Luceafar întors". Ambele poezii tratează aceeași temă a iubirii imposibile și a incompatibilității dintre două ființe care aparțin de lumi diferite. Caracterul alegoric al poeziei este dat de faptul că se pune accent pe problema cunoașterii. La fel ca şi fata de împărat, Riga Crypto dorește să își depășească statutul de ființă inferioară, dar în final constată că acest lucru este imposibil. Diferența esențială  în cazul poeziei lui Barbu de faptul fiinţa superioară este omul, Lapona Enigel, care aspiră spre o cunoaștere absolută. Drama este însă aceeași: cineva trebuie să plătească pentru tentația și tentativa de a-și depăși condiția.



  • Motivele poetice ce se întâlnesc în poemul lui Barbu sunt: transhumanța, tentația Sudului, atracția pentru soare, visul și sufletul fântână.


  • Titlul poeziei este construit pe ideea cuplului, mai precis pe membrii acestuia care sunt antagonici. Numele de Crypto înseamnă cel tăinuit ," inima ascunsă", iar numele cu sonoritate nordică Enigel trimite catre cuvântul "înger"


  • Poemul este compoziționat în două părți (două nunți: una împlinită, alta povestită), poetul folosind tehnica povestirii în ramă.



  • Prologul poeziei este reprezentat de primele patru strofe, dialogul menestrelullui cu nuntaşul fruntaș, aceasta parte constituind rama poeziei.


  • A doua parte prezintă povestea de iubire neîmplinită dintre Lapona Enigel şi Riga Crypto în mai multe tablouri  poetice. În expozițiune sunt prezentate în antiteză portretele și locurile lor natale, iar deosebirile dintre ei generează intriga poeziei. Dialogul lor realizează visul fetei, la fel ca în poezia lui Eminescu, "Luceafărul", Riga rosteşte descântecul chemare de trei ori, iar Lapona îl respinge. Finalul este unul trist, Crypto se transformă în ciupercă otrăvitoare şi face nunta cu “măsălăriță-mireasă”, formandu-se astfel antiteza dintre ființa umană și fapturile inferioare.

  • Numele protagonistului, Riga Crypto, intră în relație directă cu sintagma metaforică" inima ascunsă" care semnifică închiderea într-un solitar. Eroul se singularizează prin rang (Riga= rege), acesta refuzând să își îndeplinească destinul în spațiul vieții vegetative, inferioare, prin sintagma " pat de râu"( semnificând somnul raţiunii), prin sintagma " humă unsă"( semnificând existența telurică a ființei) și prin simbolurile" văii" și "al umbrei". El năzuiește să depășească limitele condiției sale prin iubire și prin vis. 


  • Lapona Enigel întruchipează o umanitate superioară, o lume cu o structură cristalină, incoruptibilă, capabilă să reflecte prin roata albă a spiritului, adevărurile relevate prin cunoaștere. Epitetele " mică, liniștită, prea cuminte" evidențiază natura ei echilibrată, rațională si apolinică. Călătoria sa se poate interpreta ca un scenariu de inițiere, o aventură a cunoașterii.


Incheiere

          În concluzie în operă scrisă de către Ion Barbu, numită/intitulată “ Riga Crypto și Lapona Enigel" accentul cade antagonismul slab-puternic, pe drama incompatibilității și pe legea nemiloasă a iubirii. Interpretarea dată de Barbu poemului( un luceafăr întors) relevă răsturnarea clișeelor, astfel încât axa uman- feminin- comun devine superioară axei nonuman- masculin- regal.


Vă mulțumesc și multă baftă la examenul de bacalaureat!!!


  • Un like, un share, o apreciere pe instagram, ar ajuta foarte mult la dezvoltarea acestui blog.

Vă mulțumim!

       


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu